Skip to main content

Vikapäivystys
24/7

020 741 49 29

Asiakaspalvelu
ja laskutus
020 741 4900

Toimisto
Erauspojantie 3
93600 Kuusamo

Kuusamon Puhdas

KAUKOLÄMPÖ

on joka kodin ilmastoteko

Harkitsetko sähkö­lämmityksen vaihtoa kaukolämpöön?

Sami Moilanen neuvoo ja opastaa

Yli tuhat omakotitaloa, noin 190 rivi- ja kerrostaloa sekä yli 200 julkis-, liike- ja lomakiinteistöä lämpenee Kuusamossa paikallisella kaukolämmöllä.

Kuusamon Puhdas kaukolämpö on helppo ja huoleton

Kaukolämpö on energiantuotantomuotona ympäristöystävällistä sekä toimintavarmaa, ja se sopii lämmitysmuodoksi useimpiin kiinteistöihin. Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto ja kolme neljännestä uusista rakennuksista liitetään kaukolämmön piiriin. Kaukolämpölaitteiston huoltotarve on vähäinen ja asiakkaan ei tarvitse huolehtia lämpimän veden saannista, sillä lämmin käyttövesi tulee kaukolämmön kautta. Lisäksi kaukolämmön hintakehitys on vakaata ja hinta kilpailukykyinen. Lisää kaukolämmöstä voit lukea täältä.

Kuusamon Puhdas kaukolämpö tuotetaan keskustan alueelle Torangin voimalaitoksella ja Rukalla Rukan biolaitoksella. Vuonna 2023 kaukolämpöä tuotettiin yhteensä 139 114 megawattituntia. Pääpolttoaineena toimivat lähialueiden sahojen sivutuotteet, kuten puru, puunkuori ja hake. Biopolttoaineilla ja turpeella tuotettiin vuonna 2023 98 % vuosienergiasta. Rukalla kaukolämpötuotannossa bioenergian osuus oli 99 %.Kaukolämpö on myös lähilämpöä, sillä tuotannossa käytetään mahdollisimman pitkälti paikallisia polttoaineita hyödyntäen muuhun tarkoitukseen sopimattomat sivutuotteet. 

Biopolttoaineiden osuus energiantuotannosta Torangin voimalaitoksella on 97 % ja Rukan biolaitoksella käytännössä 100%, lukuunottamatta häiriötilanteita, jolloin lämpö tuotetaan öljyllä. Häiriötilanteita varten myös keskustan alueella on varaöljylaitoksia, jotka tuottavat lämmön kiinteistöihin häiriöistä huolimatta. Torangin voimalaitos on yhteistuotantolaitos, jossa syntyy kaukolämmön lisäksi sähköä. Yhteistuotantolaitos vähentää huomattavasti ympäristökuormitusta. Tuotannossa syntyvät savukaasut puhdistetaan savukaasupesurilla. Savukaasujen hukkaenergia otetaan talteen ja hyödynnetään kaukolämmöntuotannossa, ja näin laitoksen energiatehokkuutta saadaan parannettua.

Näin liityt kaukolämpöön

Ota yhteyttä meihin varmistaaksesi että kiinteistösi on mahdollista liittää kaukolämmön piiriin. Kaukolämpö sopii niin uudisrakentajalle kuin lämmitysjärjestelmän vaihtoa miettivälle. 

Jos kiinteistösi on mahdollista liittää kaukolämpöön, laskemme sinulle hinnan liittymiskustannuksista. Tämän jälkeen voit itse olla yhteydessä LVI-suunnittelijaan, jolta saat tietoa kaukolämpölaitteiston ja asennuksen hinnasta.

Varsinainen kaukolämmön liittymishakemus on hyvä tehdä vähintään kahta kuukautta ennen haluttua lämmöntoimituksen aloitusta. Kaukolämpöön liittymisestä peritään liittymismaksu, joka on siirtokelpoinen.

Liittymismaksua vastaan Kuusamon EVO rakentaa ja huoltaa talojohdon mittauskeskukselle saakka. Lämpöenergiamittari ja sen asennus sisältyvät liittymismaksuun. Asiakas itse hankkii lämmönvaihtimen ja asennuttaa sen LVI- urakoitsijalla. Hinnastostamme näet suuntaa antavat kustannukset kaukolämpöön liittymisestä sekä kaukolämmön hinnat.

Kaukolämpöasioissa sinua auttaa suunnittelu- ja asiakaspäällikkö Sami Moilanen p. 020 741 4907.