Skip to main content

Vikapäivystys
24/7

020 741 49 29

Asiakaspalvelu
ja laskutus
020 741 4900

Toimisto
Erauspojantie 3
93600 Kuusamo

Tietopaketti: asiakkaan vastuut ja velvollisuudet

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostoon liitetyn kiinteistön omistaja/haltija vastaa kiinteistön vesi- ja viemärilaitteistosta liittämiskohtaan saakka. Kaukolämpöön liitetyn kiinteistön omistaja/haltija vastaa kaukolämpölaitteistosta lämmönjakajalta eteenpäin.

Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden rakennus ja kunnosapito
Asiakkaan on suunniteltava, rakennettava ja kunnossapidettävä omat vesi- ja viemärilaitteistonsa siten, ettei niistä aiheudu haittaa kiinteistölle, laitokselle tai kolmannelle osapuolelle. Haittana pidetään esimerkiksi vuotavia viemäreitä. Kunnossapidon laiminlyönti voi johtaa veden toimituksen keskeytykseen. Osuuskunta voi myös laskuttaa asiakasta mahdollisen vuodon aikana hukkaan valuneesta vedestä. Muista siis säännöllisesti tarkastaa vesi- ja viemärilaitteistot, näin voit ehkäistä kalliit ongelmat jo etukäteen.

Vedenmittaus
Kuusamon EVO asentaa liittyjän kiinteistöön vesimittarin vedenkulutuksen toteamiseksi. Asiakas on velvollinen korvauksetta varaamaan vesimittarille viranomaisohjeiden mukaan rakennetun, laitoksen hyväksymän, lämpimän ja lattiakaivolla varustetun tilan. Asiakas on myös velvollinen huolehtimaan siitä, että tilassa voi esteettä suorittaa mittarin lukemiseen, asentamiseen, huoltoon, vaihtamiseen yms. liittyvät toimenpiteet. Vesimittarin omistaa vesilaitos, mutta liitososat, venttiilit ja telineet kiinteistön omistaja.

Vesijohdon liitoskohdan läheisyydessä sijaitsee ns. tonttijohdon sulkuventtiili, joka on myös kiinteistön vastuulla. Mikäli sulkuventtiiliä pitää sulkea tai avata, muista olla yhteydessä ensin asiakaspalveluumme. 

Lisätietoja asiakkaan velvollisuuksista löytyy yleisistä toimitusehdoista.

Muistilista:

  • Tarkkaile vesimittarin lukemaa säännöllisesti, jotta havaitset piilovuodot ajoissa. Voit käyttää apunasi EWEB-kulutusseurantaa.
  • Varmista, ettei vesimittari pääse jäätymään.
  • Huolehdi, että tonttiventtiili on näkyvillä.
  • Varmista, että padotuskorkeuden alapuoliset kellaritilat on suojattu asianmukaisesti.
  • Huolla perusvesikaivon ja kellaritilojen padotusventtiilit sekä kiinteistökohtaiset jätevesipumppaamot säännöllisesti. Padotuskorkeuden voi tarkistaa liittymissopimuksesta tai asiakaspalvelustamme.
  • Tarkista kiineistön kaivot ja varmista, että salaojat eivät ole tukkeutuneet ja ettei jätevesiviemäriin päädy sadevesiä.
  • Vaihda vuotavat hanat ja wc-pöntöt uusiin.
  • Tarkista vettä käyttävien laitteiden vesi- ja viemäriliitokset sekä muista sulkea astian- tai pyykinpesukoneiden hanat käytön jälkeen.
  • Muista viemärietiketti, älä laita pönttöön tai lavuaariin mitään ylimääräistä.
  • Puhdista lattiakaivojen ja pesualtaiden hajulukot säännöllisesti.

Kiinteistön kaukolämpölaitteiston kunnossapito

Tarkista säännöllisesti kaukolämpölaitteiston säätöventtiilit. Venttiilit voivat jumittua vähäisen käytön vuoksi esimerkiksi talven jäljiltä. Voit itse kokeilla, tuntuuko käteen lämpöeroa venttiilin molemmin puolin.